Turku levittäytyy länteen – toivottavasti lähiluontoa ja kaupunkilaisten viihtyvyyttä kunnioittaen

  • Posted on: 8 June 2018
  • By: webmaster

 

Sääolosuhteet suosivat toukokuun puolessavälissä järjestettyä Länsi-Turun kaupunginosaviikkoa. Tapahtumaviikon avauspäivänä 14.5. poljettiin perinteinen Länsi-Turun ympäriajo suuralueen alati muuttuvassa miljöössä.

lansiturkujuliste

Aiempien vuosien tapaan liikkeelle lähdettiin Paalupaikalta ja kaupunkitutkija Tapio Peltomaan opastuksella. Noin viidentoista kilometrin pituinen pyörälenkki suuntautui ensin Satakunnantietä pitkin ratapiha-alueelle sekä Logomon liepeille kohoavan Fabriikin uuden asuma-alueen ympäristöön. Pohjolan kaupunginosa ja Länsi-Turku laajemminkin miellettiin vielä 40-luvulla syrjäisen Maarian tai Raision takamaaksi, mutta tänään kaavoitus ja rakentaminen muokkaavat aluetta yhä tiiviimmäksi ja lähemmäs ydinkeskustaa[i].

 

 

Kun vielä kaksi vuotta sitten Logomossa esiteltiin valtiovaltavetoisen matka- ja palvelukeskushankkeen kunnianhimoisia aikatauluja, nousi viime vuonna ratapiha-alueen uudistuksen moottoriksi uusi yksityisrahoitteinen hankesuunnitelma. Logomon kylkeen, nykyisen VR:n ratapihan alueelle suunnitellaan kansainväliset mitat täyttävää elämys- ja tapahtumakeskittymää. Elämyskeskusta valmistelee Turun kaupungin ja VR:n kanssa Turun Ratapihan Kehitys Oy, jonka taustalta löytyvät mm. peliyhtiö Supercellin perustajat Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja sekä länsiturkulainen jääkiekkolegenda Saku Koivu. Hanke etenee tänä vuonna kaavaluonnoksen pohjalta arkkitehtuurikutsukilpailuun, jonka tulokset on arvioitu ratkeavan syksyllä. Kilpailun voittaneen suunnitteluratkaisun pohjalta valmistellaan kaavaehdotus[ii].

 

 

 

Ratapihalla rakennetaan myös Logomolta Ratapihankadulle ulottuvaa kävelysiltaa, jonka oli määrä valmistua tämän vuoden loppuun mennessä, mutta toteutuminen siirtyy vuodelle 2019. Suunnittelukilpailun voittaneen ”Jousi”-ehdotuksen pohjalta rakennettavan 140 metriä pitkän sillan kustannukset nousevat noin kaksi miljoonaa euroa budjetoidusta 8,5 miljoonasta eurosta[iii].

 

 

Pohjolasta ympäriajo jatkui Pitkämäkeen ja Länsi-Turun toisen jättiläismäisen kaupunkikehityshankkeen muuttuvaan ympäristöön. Kiinteistöneuvos Heikki Vaiste on ostanut Pukkilan kaakelitehdasalueen ja mielii sinne asuntoja noin tuhannelle ihmisille. Kiinteistösijoittaja ennustaa, että uudisrakentaminen herättää henkiin myös vastustusta kohdanneen tiehankkeen eli Kähärin Puistotien jatkon[iv]. Samassa yhteydessä Turun kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen arvioi, että Pukkilaan mahtuu jopa enemmän asukkaita kuin Kakolanmäkeen, josta on tulossa noin tuhannen turkulaisen asuinalue.

IMG_3353

Pitkämäestä matka jatkui Merikulmantien ja Kölninkadun uuden pyörätieosuuden kautta Pläkkikaupunkiin. Vilkkaan kauppa- ja palvelualueen sekä Mälikkälän kartanon kupeessa Westparkin asuinalue jatkaa laajentumistaan. Ja kivenheiton päässä, Suikkilan kartanon mailla, Gränsbackan uudet kerrostalot kohoavat Suikkilantien lamellitalojen vierellä virtaavan Kuninkojan sekä Länsikeskuksen väliin. Ja Satakunnantien ja Lukkosepänkadun kulmaukseen, RTV-Yhtymän ja Iskun naapuritontille rakennetaan paraikaa luontopäiväkoti Puistoa. Luonto- ja ulkoilualueistaan sekä tiiviistä kouluverkostaan tunnettu lapsiperheiden Länsi-Turku onkin mitä sopivin sijaintipaikka luontopäiväkodille, jossa lasta tuetaan kehittämään positiivista luontosuhdetta sekä ohjataan kestävään elämäntapaan.

IMG_3355

Syksyllä toimintansa aloittavan päiväkodin tulevaisuudenvisioita varjostaa kuitenkin Länsi-Turun suuralueen kolmas vaikutuksiltaan massiivinen kaupunkikehityshanke. Satakunnantieltä ollaan suunnittelemassa Turun ja Raision rajalla sijaitsevalle Kuloistenniitylle uutta ajoväylää Myllyn kauppakeskukseen. Alueen asukkaat ovat ilmaisseet huoltaan hiljaisuudessa valmisteltua hanketta kohtaan ja viime vuoden Länsi-Turun kaupunginosaparlamentissa myös poliittiset päättäjät yli puoluerajojen suhtautuivat väyläsuunnitelmaan kriittisesti.  Vihreiden Katri Sarlundmuistutti, että viheralueet ovat Turun kasvun paineessa kaupungin kultakimpaleita, joita tulee varjella ja Rkp:n Lars Nyberg linjasi, etteivät ruuhkat lisää teitä rakentamalla katoa[v]. Väylää kuitenkin valmistellaan virkamiestyönä niin Raision kuin Turun puolella ja helmikuun joukkoliikennetilaisuudessa Raision kaupungin teknisen johtajan Antti Korteenhavainnekuvissa vilahtivat mielipiteitä jakavan Varissuo-Raisio ratikka/superbussilinjauksen lisäksi Kuloistenniitylle sijoitetut kerrostalot.

 

 

 

 

Kuloistenniityltä Länsi-Turun ympäriajajat polkivat Mälikkälän metsäpolkujen ja Länsinummen asuinalueen kautta Impivaaran urheilukeskukseen. Impivaara on tunnettu ennen kaikkea mm. Koivun ja Kiprusoffin jääkiekkoveljesten sekä lukuisten turkulaisten jalkapalloilijoiden huippu-urheilijahautomona, mutta Impparin alueelta löytyy myös harvinaisempien urheilumuotojen harrastus- ja kilpailumahdollisuuksia. Jalkapallosta tutun Javenture Areenan ja talvisen pulkkamäen takaa löytyy vuonna 1953 perustetun Arcus ry:n jousiammuntarata. Viime kesän kotikisoissa mm. neljä juniorien SM-kultaa ampuneen jousiammuntaseuran kilpailijat harjoittelevat talvikautena Impivaaran jalkapallohallissa ja Kupittaan urheiluhallissa[vi]. Ja viime syksynä jalkapallo- ja jääkiekkohallien välissä toimintansa käynnisti Turun seudun ensimmäinen curlinghalli.

 

 

Viidettä kertaa Länsi-Turun toukokuisen tapahtumaviikon ohjelmassa ollut ympäriajo päättyi edellisvuosien tapaan Paalupaikan lähtöpisteeseen. Ensi keväänä on jälleen mahdollisuus lähteä katsomaan, kuinka vielä sodanjälkeisinä vuosikymmeninä maalaismaisemallinen Länsi-Turku asteittain sulautuu osaksi urbaania Turkua. Toivottavasti lähiluontoa ja asukkaidensa viihtyvyyttä kunnioittaen.

IMG_3350

[i] https://suburbanturku.wordpress.com/2017/05/17/lansi-turkua-kaavoitetaan-ja-tiivistetaan-huomioimatta-lansikeskuksen-kehittamista-ja-paikallistoimijoiden-osallisuutta/

[ii] http://www.turku.fi/uutinen/2018-04-18_turun-ratapiha-hankkeen-arkkitehtuurikutsukilpailu-kaynnistyy-toukokuussa

[iii] https://yle.fi/uutiset/3-10193537 Logomon odotettu kävelysilta valmistuukin vasta ensi vuonna – myös rakennuskustannukset kasvavat

[iv]http://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/849397/Pukkilan+tehdasalue+muuttuu+asuinalueeksi

[v] https://suburbanturku.wordpress.com/2017/06/02/lansi-turun-kaupunginosaparlamentti-ajaa-asukkaiden-etua-ja-edistaa-alueen-kehitysta/

[vi] http://turunseutusanomat.fi/2017/08/arcus-rylle-nelja-sm-kultaa-junioreiden-tauluammunnan-kotikisoista/

 

tp