Paikallisesti parempi
Päivän (16.7.14) paikallislehden pääkirjoitussivulla pari erinomaista ja ajankohtaista kirjoitusta. Tauno Linkoranta muistuttaa yhdistysten ja eri paikallistoimijoiden mahdollisuuksista ja halusta kehittää omaa elinympäristöään. Alf Rehn puolestaan kummastelee suomalaisten suunnitelmien suuruutta...
Kuten Varsinais-Suomen Kylät ry:n kyläasiamies Tauno Linkoranta TS:n aliokirjoituksessaan tuo julki, monet kunnat ovat jo rakentaneet yhteistyöohjelmia eri paikallisjärjestöjen kanssa. Nyt olisi varmaan myös Turun aika käynnistää oma järjestöstrategia konkretisoimaan joulukuussa 2012 kaupunginhallituksen hyväksymää asukkaiden osallisuuden ja vaikuttamisen toimintamallia?
Kaupunginosaviikot, Turkuseura, Turun pientalojen keskusjärjestö ja useat muut paikallistoimijat ovat viime syksystä lähtien työstäneet työryhmissä toimintatapoja parantamaan turkulaisten osallisuutta paikalliseen päätöksentekoon, joten järjestökenttä on vähintäänkin valmis lähidemokratiaa edistävään ja alati kiristyvää kuntataloutta paikkaavaan paikalliskumppanuuteen.
Professori Alf Rehn puolestaan kummastelee kolumnissaan (www.ts.fi/mielipiteet/kolumnit/652464/Suomi+on+suurten+suunnitelmien+maa) kuinka (varsinais)suomalainen päätöksenteko niin usein jämähtää liian kunnianhimoisiin tavoitteisiin. Ehkä Turussakin pitäisi välillä sysätä syrjään poliittisiin poteroihin uponneet sote-, kuntaliitos-, tai toriparkkineuvottelut ja hakea päätöksentekoon uutta virtaa kansalaisille läheisemmistä kysymyksistä?
Viime vuosien suositut Kaupunginosaviikot sekä monet muut kulttuuritoimijoiden, urheiluseurojen ja muiden järjestöjen paikallishankkeet muistuttavat, että vapaaehtoistoiminta voi hyvin ja turkulaiset haluavat kehittää kotiympäristöään ja kaupunginosansa viihtyvyyttä.
Yksi tuore esimerkki paikallistoimijoiden panostuksesta ja kunnallisesta yhteistyöstä tulee Peltolasta. Ensi vuonna 50 vuotta täyttävä Turun Nappulaliiga rakentaa alueelle paraikaa omaa harjoituskeskusta. (www.ts.fi/uutiset/kotimaa/645995/Turun+Nappulaliiga+rakentaa+oman+harjoi...) Turun suurimman ja maan kolmanneksi suurimman jalkapalloseuran kustannuksiltaan edulliseen toimintaan osallistuu ympäri vuoden lähes 2000 turkulaista tyttöä ja poikaa sekä noin 300 vapaaehtoista ohjaajaa ja toimihenkilöä.
Vuosikymmenien varrella tuhansia ja taas tuhansia turkulaisia pieniä palloilijoita perheineen liikuttaneen Turun Nappulaliigan toimintaperiaate – kohtuuhintaista harrastetoimintaa lähellä kotiovea – tuntuu tänäänkin kovin tuoreelta.
Turun kaupungin Osallisuuden ja vaikuttamisen toimintamalli: http://www05.turku.fi/ah/kh/2012/1218033x/Images/1203344.pdf
tp