Kaupunkipurot Länsi-Turun luontoarvoa ja kaupunkilaisten keitaita

  • Posted on: 19 May 2017
  • By: webmaster

Länsi-Turku ry:n ja Valonian järjestämä Kuninkojan purokävely käynnisti 15.5. jo seitsemättä kertaa vietettävän Länsi-Turun Viikon.

Valonian vesiasiantuntija Janne Tolosen johdolla vedetylle purokävelylle osallistui kolmisenkymmentä länsiturkulaista ja kauempaakin paikalle saapunutta urbaanin luonnon ystävää. Lisäksi linnustoon ja kasvistoon liittyvää asiantuntemusta tapahtumaan toivat Hannu Klemola Varsinais-Suomen luonnonsuojelupiiristä sekä Asta Laiho Turun luonnonsuojeluyhdistyksestä.

Purokävelyn lähtö tapahtui Länsikeskuksen Prsiman pääovelta. Alkumatkalla tutustuttiin Kuninkojan puron tilaan kauppakeskuksen läheisyydessä. Pomponrahkan luonnonsuojelualueelta Turun pohjois- ja länsiosiin virtaava ja voimakkaasti haaroittuva Kuninkojan vesistö kohtaa kaupunkialueella jopa yli sata tien alitusta. Alitukset ovat haitallisia niin kala- kuin muulle eläin- ja hyönteiskannalle. Janne Tolonen kertoi Kuninkojassa elävän jopa 30 senttisiä taimenia, mutta siltarummut luonnollisesti vaikeuttavat kalojen ja muun eläinkannan liikettä ja eloa vesistössä.

Jo 1950-luvulla koulupoikana Kunikojan törmäillä ravustanut Veikko Hakala kertoi mielenkiintoisia tarinoita vesistöjen ja kaupunginosan kehityksestä. Veikko kumppaneineen oli saanut Kunikojasta suuria jokirapusaaliita ja suureen matkalaukkuun pakatut herrojen herkut löysivät lopulta ostajan Hamburger Börsistä. Syötteinä pojat olivat käyttäneet Kuninkojan osuuskaupasta hankittua vanhentunutta lihaa sekä sammakonreisiä. Kokeneen ravustajan mukaan jokirapukanta hupeni nopeasti Karjakunnan elintarviketeollisuuden noustua nykyisen CM Länsikeskuksen toimitilojen sijoille. Sittemmin jokirapuja on palautettu Kunikojaan ja myös Jaaninojaan istutuksen muodossa.

Suikkilantien varrella, kaupungin maalla, Kunikojan vesistöä on oikaistu tien suuntaisesti. Vesistöjen oikaisut lisäävät virtaavan veden voimaa ja vauhtia, mikä puolestaan lisää tulvavaaraa ja eroosiota. Suikkilantien varrella Valonia onkin järjestänyt purotalkoita, joissa kiveämisellä pyritään suojelemaan kala- ja eläinkunnan elinolosuhteita sekä estämään tulvimista ja rantojen eroosiota.

Vesistöön laskettavat hulevedet ovat myös kaupunkipuroja kuormittava asumisen ja kaupungistumisen lieveilmiö. Janne Tolosen mukaan kosteikkojen lisääminen on hyvä keino säästää kaupunkivesistöjä hulevesien juoksutuksessa. Kosteikot myös tärkeitä luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa. Suikkilantien varrelta löytyvästä kosteikosta purokävelijät löysivät mm. suuren nuijapääkannan ja vesiperhosen toukkua.

Purokävely päättyi Gränsbackan vanhasta tilasta nimensä saaneen uuden asuinalueen työmaan ja Valonia purokunnostusalueen liepeille. Luonnonkaunis, mutta suurelle osalle länsiturkulaisia tuntematon koskimiljöö on purotalkoiden myötä ekologisesti upeassa kunnossa ja alue tarjoaa lähiliikkujalle poikkeuksellisen mahdollisuuden tutustua kaupunkiluontoon aivan kauppakeskuksen läheisyydessä. Toivottavasti purokävelyn aikana ilmaan heitetyt suunnitelmat kevyen liikenteen väylästä ja puron varrelle toteutettavasta virkistysalueesta etenevät! :)